Alla inlägg den 21 februari 2010

Av Linda - 21 februari 2010 12:49

På aftonbladets hemsida kan man idag läsa om 25-åriga Fridas skräckfyllda tågresa. Frida klev på ett 45 minuter försenat SJ-tåg i Göteborg, för att resa till Stockholm och fira sin födelsedag. Tyvärr hann hon inte komma långt innan tåget stannade på grund av fastfrusna växlar. "Där började ett antal helvetiska timmar för passagerarna – en mardröm som tog slut först morgonen efter."

 

Enligt artikeln spred sig paniken ombord på mardrömståget -redan efter några timmar. Maten tog slut och toaletterna blev fulla, personalen gick omkring och svor och ingen fick lämna tåget -tumult utbröt. En person blev akut sjuk och personalen på tåget ropade efter läkare.  "Först var det hysteriskt, men nu är folk helt apatiska. Man har gett upp hoppet om att komma fram."


Artikeln är fylld av starka uttryck som "totalt upplopp och aggressiv stämning", "helvetiska timmar" och "skräcktåget". Människorna ombord framställs som oskyldiga offer i en mardrömslik, skrämmande situation. Ja, man skulle kunna tro att man läste om ännu en tsunami eller kraftig jordbävning med hundra tusentals offer. Men nej -denna artikel handlar om 25-åriga Frida som missade firandet av sin födelsedag då hon hamnade på ett av SJ:s "skräcktåg". Hujedamig!


Nu går vi tillbaka till verkligheten och benar ut detta drama. Ja, det snöar i sverige. Det brukar göra det ibland, oftast under den säsong vi kallar "vinter". Ibland kommer det mycket, ibland mindre. Denna vecka har SMHI gått ut med en varning och bett svenska folket att stanna hemma, såvida det inte är absolut nödvändigt att förflytta sig längre sträckor utomhus. Detta pga vädret -det snöar. Mycket. SJ valde att gå på den linjen och lovade pengar tillbaka för de resenärer som valde att stanna hemma. Däremot fick man testa sin lycka på tågen om man ville -det finns ju faktiskt människor som inte ser nån annan lösning än att iaf prova. Valde man denna mer osäkra utväg så skulle man vid problem inte få sina pengar tillbaka. Detta visste alltså de mer uppmärksamma resenärerna på SJ:s tåg.


Att personalen på SJ:s tåg tvingas motta så mycket kritik är -ja, under all kritik. Jag undrar om resenärerna förstår vilken utbildning som ligger i ryggsäckarna på våra tågvärdar, vilket ansvar dom har och den säkerhet dom står för. Vad dom däremot inte kan påverka är snöröjningen på spåret -då detta är Banverkets jobb. Ändock är det just SJ man vänder sig till när man klagar på ett dåligt utfört jobb.


Värt att tänka på är också att även tågvärdar har privatliv. Att sitta instängd på ett "skräcktåg" med hysteriska och aggressiva resenärer -när dom istället kan ligga och pilla naveludd hemma i TV-soffan med sina nära och kära. Jag tror inte att det första alternativet är det dom skulle välja... Ändock verkar det som den svenske tågresenären gärna vill tro att en tågvärd valt detta yrke just för att ta orättfärdigad dynga av personer som inte kan ansvara för sig själva.


Om man som Frida väljer att -mitt under svensk snöstrom- tro på de högre makterna och bege sig ut på en resa så har man all rätt att göra så. Däremot kan man, då det skiter sig, välja att rikta sin ilska dit där den hör hemma -hos vädergudarna. Eller så väljer hon kanske att fira sin födelsedag hemma nästa år.


Till er som på ett eller annat sätt ger er ut i snöstormen -se då för bövelen till att ha med er varma kläder, matsäck och sunt förnuft!


Läs hela artikeln på http://www.aftonbladet.se/vader/article6649477.ab

Ovido - Quiz & Flashcards